Kiek tavyje partizano?

Kiek tavyje partizano?

2024 02 16


Prieš 75 metus išvystume kitokią Lietuvą. Dar toli iki sparčiausio interneto ir stiklinių dangoraižių. Bet jau tada turėjome spalvingą visuomenę, kurioje ne visi buvo kariai. Jie buvo tokie patys, kaip mes – galvojantys apie karjerą, gyvenimo planus, įsimylėję, po pasaulį pasiblaškantys, valgantys mėsą arba ne. Visi skirtingi, bet mylintys Lietuvą!

Su AI sukūrėme Spotify grojaraštį. Kūriniai atrinkti atsižvelgiant į laisvės kovotojų gyvenimo istorijas, pomėgius, vertybes ir jausmus. Dirbtinis intelektas pateikė šiuolaikines dainas, kurios atitiktų jų dvasinę būseną, suteiktų įkvėpimo ir padėtų palaikyti vieningumą.

Jonas Žemaitis-Vytautas

Jonas – Palangos inteligentiškas jaunuolis, puikiai žinantis, ko nori. Tėvas karjeros patarimus laido ir sūnui verslą perleist taiko. Bet Jonui taip nelabai – ir mėsą jis valgo slapčia ir mokslai užsienyje jo planuose. Todėl, be pykčių, bet karjeros patarimų jis neklauso, su draugais užsienyje Karo akademijoje mokosi, po Italiją ir Angliją keliauja. Verslo idėjų čia greitai prisigaudo, galvoja automobilius vežti į Lietuvą ir parduoti.

Į Lietuvą sugrįžta jau kitais tikslais. Taip – vestuvės! Tik be medaus kopinėjimo. Nes svarbiausia buvo gint Tėvynę!

Toks buvo partizanų vadas – Jonas Žemaitis-Vytautas. 1949 metų Vasario 16 d. Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. O kiek tavyje partizano?

Petras Bartkus-Žadgaila

Petras – networkingo entuziastas, tikras ryšių mezgimo profesionalas. Toks jaunas, mokslų diplomas beveik rankoj, bet jis nesnaudžia, aukščausią pavarą spaudžia.

Jei idėją turi, be problemų ir bendraminčių suranda. O kol maratoninkai bėga, jis dėl kontaktų ir draugų kilometrus pėstute įveikia. Bet kuri pardavimų komanda tokio lyderio norėtų. Tik karjeros aukštumas reikėjo mest į šoną – svarbiau jam buvo gint Tėvynę.

Toks tas partizanų vadas – Petras Bartkus-Žadgaila. 1949 metų Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. O kiek tavyje partizano?

Juozas Šibaila-Merainis

Juozas – jau nebe paauglys griežtas, principingas. Nemėgsta, kai visi užsijautrinę labai, jo tvirtesnio žodžio bijo kaip gliuteno. Nesivaiko jis madų, apsirengęs paprastai. Įvaizdis jam kaip pareiškimas – ryškiai asmenybei nereikia aksesuarų.

Todėl prasmę mato mokydamas jaunimą. Karjera – nuo mokytojo iki mokyklos direktoriaus. Nors atrodo rimtas, širdyje tas Juozas geras, šiltas. Mėgsta ir pašokt, ir po Europą pakeliaut. O didžiausią meilę skiria Šauliams ir gimtajai Tėvynei.

Toks buvo partizanų vadas – Juozas Šibaila-Merainis. 1949 metų Vasario 16 d. Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. O kiek tavyje partizano?

Leonardas Grigonis-Užpalis

Leonardas – visuomeninkas, aktyvistas. Jei pilietinė akcija vyksta, jis ten tikrai atvyksta. Pozityvas – jo režimas, linksmas vyras. Darbo dienomis pedagogas, o savaitgalį dar ir ūkį mamai prižiūrės.

Bet gyvenimas jam ne instagramo reelsas. Šauliams ir skautams vadovauja. Jei mokykloje kas ne taip, pats pirmas imasi iniciatyvos. Jei reikės, nelauks jis paramos, pats greičiausiai ir suremontuos.

Toks tas partizanų vadas – Leonardas Grigonis-Užpalis. 1949 metų Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. O kiek tavyje partizano?

Adolfas Ramanauskas-Vanagas

Adolfas. Nors daug kam tiesiog Vanagas. Gimęs Amerikoje, Lietuvoje užaugęs. Pozityvu pasikrovęs, tikras komunikatorius – iškalbą įvaldęs, vienus paguos, su kitais pajuokaus. Bendrauti jam nereikia pastangos.

Bet galvoj ne tik plepalai – klasės pirmūnas. Mokslai rūpėjo labai, todėl ne tik mokytoju dirba, bet ir būsimus mokytojus pamoko.

Nors vakarais su draugais „stand-up“ pasirodymus kuria, į pasaulį jis žvelgia rimtai. Svarbiausia jam buvo ginti savo šalį.

Toks tas partizanų vadas – Adolfas Ramanauskas-Vanagas. 1949 metų Deklaracijos signataras.

Pažink 8 Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Deklaracijos signatarus. Tokius, kokie jie buvo iki tampant partizanais.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. Kiek tavyje partizano?

Bronius Liesys-Naktis

Bronius! Atrodytų pareigingas tiksliukas. Pagal diplomą mechanikas, bet širdyje tikras menininkas. Vienas iš dvynių, tad nėra svarbesnio ryšio jam už brolį. Tik skiriasi jie kaip diena-naktis. Bronius – perspektyvus turinio kūrėjas, tris užsienio kalbas pramokęs. Dar tik studijuoja, o jo kūrybą jau publikuoja. Ne tik rašo, bet ir Partizanų herbą paišo, konkursus laimi.

Šiandien kurtų ir rašytų, contribee rėmėjus rinktų. Bet kartu su broliu nedvejojo – svarbiausia jiems Tėvynę ginti.

Toks tas partizanų vadas – Bronius Liesis-Naktis. 1949 metų Vasario 16 d. Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. Kiek tavyje partizano?

Vytautas Gužas-Kardas

Vytautas – rimtas kostiumuotas vyras. Gal ne visiems ir įprasta, bet jis šventai – su kaklaraiščiu kasdien. Valios ir pareigos žmogus, užduotis atliks ir nesiskųs. Svajonių kandidatas! Hobiai ir tie prie rimtesnių – istoriniai siužetai jo aistra. Šeimos rate Vytautu Didžiuoju jį vadina.

Tik karjeros kelio ieško vis, neapsisprendžia – kariškiu, buhalteriu ar ūkininku būti? Bet nėra kada savęs ieškoti Nusprendžia eiti gint Tėvynės.

Toks tas partizanų vadas – Vytautas Gužas-Kardas. 1949 metų Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. Kiek tavyje partizano?

Aleksandras Grybinas-Faustas

Aleksandras – vienas tų, kurių visur pilna. Jei vienu žodžiu – dalyvis. Ir krepšinį su draugais paloš, baletą pašoks, maratoną nubėgs, lengvojoje atletikoje šuolius įveiks. Viską jis moka, privačioj gimnazijoj mokos.

Ne koks baltarankis, visų sportų meistras. Yra idėja, akcija, o gal atrakcija? Jis sakys – daaarom, o gal Radarom? Ir čia beveik be pabaigos, nes dar ir matematiką dėsto, teatre vaidina. Kaip jis viską spėja? Jis tiesiog labai gyvenimą ir Tėvynę myli. Todėl visą savo drąsą jai ir skiria.

Toks tas partizanų vadas – Aleksandras Grybinas-Faustas. 1949 metų Deklaracijos signataras.

Atpažįsti? Kitos kartos, savitos asmenybės. Kiek tavyje partizano?


16 vasario, 2024
Kiek tavyje partizano?
03 vasario, 2023
Violetos Abarienės darbų paroda „Lietuviški motyvai“